Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko klobouk Destinační společnost Valašsko
logo Image%202@2x
Podpora regionu

TIP NA VÁNOČNÍ DÁREK - Sušárny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka

Adéla Kousalová /23.11.2021
Oblíbené
Zpět

Muzeum regionu Valašsko vydalo knihu o sušárnách ovoce. Objednávat můžete z pohodlí svého domova.

Už pět let se věnuje Muzeum regionu Valašsko výzkumu historie a současnosti tradičního sušení ovoce na Valašsku. Získané poznatky vložilo do atraktivní publikace Sušárny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka. K dostání je momentálně v e-shopu na stránkách www.muzeumvalassko.cz a v recepci zámku Vsetín.

Autorkou knihy je Ivana Spitzer Ostřanská (na snímku), která se od roku 2016 věnuje se svým manželem a kolegou z muzea Lukášem Spitzerem výzkumu tradičního sušení ovoce v oblasti Horního Vsacka. Jejich výzkum není jen o bádání, ale má i své praktické výstupy. Společně už stáli u záchrany několika historických sušíren v regionu, jedna plně funkční ostatně stojí i u nich na zahradě v halenkovském údolí Lušová.

Kniha Sušárny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka v sobě snoubí historický exkurz do časů dávno minulých, kdy bylo sušené ovoce důležitou součástí tradičního jídelníčku, i pohled do současnosti, v níž se už takřka ztracený odkaz našich předků začíná pomalu vracet na světlo světa. „Čerpali jsme z historických pramenů, zkušeností starých sušárníků i vlastních poznatků. V knize najdete zajímavá fakta i spoustu praktických informací o realizaci stavby tradiční sušárny, jejím provozu, přípravě ovoce i procesu samotného sušení. Nechybí bohatá fotografická dokumentace či rozhovory s majiteli a provozovateli sušáren, jak těch historických, tak i nové postavených. Jedna z kapitol přímo popisuje i záchranu objektu ze zaniklé usedlosti v huslenském údolí Zbeličné, na jejímž konci byl transfer a začátek na novém místě," přiblížila Ivana Spitzer Ostřanská.

Kniha je k dostání za 179 Kč v on-line knihkupectví na stránkách www.muzeumvalassko.cz (sekce Pro návštěvníky/Publikace a periodika)nebo Facebooku @muzeumregionuvalassko. Zakoupit ji můžete také v recepci zámku Vsetín. Muzeum bude knihu postupně distribuovat do svých dalších poboček, turistických informačních center a dalších tradičních prodejních míst.

Jak dále autorka uvedla, vydáním knihy muzejní výzkum sušáren ovoce nekončí. „Rozhodně budeme pokračovat dál, chceme se nyní zaměřit i na další oblasti Valašska. Chtěla bych tímto požádat všechny, kteří mají povědomí o starých valašských sušárnách či s nimi spojené tradici, ať se mi ozvou na e-mail ostranska@muzeumvalassko.cz nebo zavolají na tel. číslo 776 202 254. Zajímají nás nejen samotné stavby, ale i recepty, příběhy a další věci okolo," dodala Spitzer Ostřanská. Další podrobnosti najdete na www.muzeumvalassko.cz

Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko

up Nahoru