Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko klobouk Destinační společnost Valašsko
logo Image%202@2x
Akce

Muzeum zve na výstavu valašských odrůd ovoce

Adéla Kousalová /8.11.2021
Oblíbené
Zpět

Součástí je i křest knihy a přednáška

Velký úspěch sklízí výstava o historii sušení ovoce na Valašsku s názvem Někdo to rád sušené, jež je od poloviny září k vidění v Muzeum regionu Valašsko na zámku Vsetín. Od čtvrtku 11. do neděle 14. listopadu v rámci ní proběhne výstava krajových odrůd ovoce. Její součástí bude křest nové muzejní knihy Sušárny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka a přednáška předního českého odborníka Radoslava Vlka.


Výstava Někdo to rád sušené potrvá až do konce ledna 2022. Muzeum k ní nabízí lektorské programy pro školy i komentované prohlídky. V listopadu proběhne i čtyřdenní výstava, na které si budete moci prohlédnout desítky tradičních i novošlechtěných odrůd ovoce pěstovaných na Valašsku. „Ovoce nám poskytlo Národní muzeum v přírodě Rožnov pod Radhoštěm, členové Českého zahrádkářského svazu Vsetín, ČSOP Bílé Karpaty a pan Vala z Horní Bečvy. Tímto bych jim chtěl všem poděkovat," vzkázal ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

Součástí výstavy budou dvě doprovodné akce. Ve čtvrtek 11. listopadu od 17 hodin proběhne v Mramorovém sále zámku křest nové knihy Sušarny ovoce: Živé dědictví (nejen) Horního Vsacka. Recenzovaná monografie shrnuje dlouholetý výzkum Muzea regionu Valašsko, jenž se zabýval existencí, mapováním i současným využitím roubených sušáren ovoce. „V rámci slavnostního křtu se uskuteční i komentovaná prohlídka výstavy Někdo to rád sušené. Vystoupí také Soubor valašských písní a tanců Malá Jasénka. Vstup na akci je zdarma," doplnila kurátorka výstavy Ivana Spitzer Ostřanská.

Poslední den výstavy, v neděli 14. listopadu, proběhne od 14 hodin přednáška předního českého odborníka na tradiční krajové odrůdy ovoce, Radoslava Vlka z Mendelovy univerzity Brno.

Jiří Koňařík
www.muzeumvalassko.cz 

 

up Nahoru